Texas Holdem guide

Disse kortene er generelt regnet som de ti beste åpningskortene (Pocket cards) i Hold’Em:

  1. AA
  2. KK
  3. QQ
  4. JJ
  5. AK i samme farge
  6. TT
  7. AK i ulike farger
  8. AQ i samme farge
  9. KQ i samme farge
  10. AJ i samme farge

All-In

Når en spiller ikke har nok sjetonger til å syne en høyning kan han satse alle sjetongene. Han vil da kun vinne opptil det han selv har satset fra hver av de andre deltakerne i potten. Dersom andre spillere har satset mer vil det overskytende beløpet gå til en sidepott som ikke All-In-spilleren kan vinne. Har spilleren som har gått All-In de beste kortene vil sidepotten gå til spilleren som er nest best.

Bad Beat

Dette er et vanlig uttrykk for når du har en veldig god hånd, men blir slått av en enda bedre hånd. Noen poker rom tilbyr en jackpot for den beste Bad Beat hånden, altså den beste tapte hånden.

Storeblind (Big Blind)

Spilleren på den første plassen til venstre for dealeren (eller spilleren med dealer button) må vedde en innsats tilsvarende halvparten av small bet i limit poker. Spilleren på den neste plassen til venstre må vedde en dobbelt så stor innsats, altså tilsvarende small bet, og det kalles storeblind. At innsatsene er blinde betyr at de må plasseres før man ser hvilke kort man får utdelt. Størrelsen på big bet og small bet og dermed også storeblind og lilleblind er bestemt av huset før spillet begynner og spillerne kan derfor velge hvilke bord de vil spille på i forhold til hvilke innsatser de ønsker å spille om.

Bordet (Board)

Kort som er felles for alle spillerne i floppspill.

Button

Et merke som bestemmer hvem som er dealer for denne hånden. Dealer button blir flyttet med klokken for hver hånd som blir spilt.

Syn (Eng. Call)

Betyr å satse inn i potten eksakt like mye som den spilleren som for øyeblikket har satset mest inn i potten. Det betyr at man ikke ønsker å satse mer enn de andre har gjort, men man ønsker fortsatt å være med videre i denne potten.

Check

Hvis ingen andre har satset inn i potten i denne runden og du heller ikke ønsker å satse mer, kan du melde check og vente og se om noen andre vil satse. Hvis alle melder check går spillet videre til neste runde

Dealer

En spiller som er nominert til å være dealer for den gjeldende runde. I online poker vil spilleren ikke fysisk dele ut noen kort, siden dette blir gjort automatisk av softwaren. Uansett er denne spilleren den siste til å satse og har en fordel ved å kunne se hva de andre har satset før han/hun skal ta beslutningen om å satse noe selv eller ikke.

Fisk (Eng. Fish)

Den svakeste spilleren rundt bordet, altså den som taper mest. Også omtalt som snømann. I et velkjent sitat (bl.a. fra filmen Rounders) heter det seg at “dersom du ikke har funnet ut hvem som er fisken innen 15 minutter ved bordet er det deg.”

Flop

De første tre felleskortene som blir delt ut i Hold’em og Omaha.

Kast (Eng. Fold)

Å kaste seg betyr at du beslutter at din hånd ikke er verdt å spille mer – du slipper å sette mer penger i potten, men må gi fra deg kortene og din mulighet til å vinne potten.

Hole cards

De to første kortene (fire første i Omaha) du får utdelt med bildet ned, også kalt “pocket cards” i Hold’Em.

Første utdeling.(Initial deal)

De første kortene som deles ut till spillerne før de trenger å ta en avgjørelse.

Kicker

Det høyeste kortet som følger med ett par eller to par.

Kastede kort (Mucked cards)

Å kasta sine kort uten å vise de til noen, noe som du vanligvis har sjansen å gjøre når du har tapt en pott og i noen tilfeller når du har vunnet.

Nuts

Den beste mulige hånden i en omgang. En hand som ikke kan slås og som bør spilles aggressivt da seier eller delt pott er garantert.